Friday, January 6, 2012

TAUHU SUMBAT & KUAH KACANG


Tauhu Sumbat & Sambal Kacang
Salam semua, dah lama juga nak makan tauhu sumbat. Benda ni buat dia mudah sangat, tapi ada juga yang buat guna satu jenis tauhu yang berkulit dan berongga dalam nya, yang kita panggil tauhu "POK". Dimakan bersama kuah petis dan ditabur kacang tanah tumbuk dan sedikit bijan. Yang ni mat buat yang biasa je, makan dengan sambal kacang. Nak cerita sikit, semalam kan sebenarnya ibu jari kiri mat cedera terkena wap air panas, aduhh....melembung koo ibu jari seksi mat gebu., nasib baik sikit je, kalau tak, payah juga nak melaksanakan tugas. Oleh itu mat pesan pada semua berhati2 masa didapur, terutama pada anak2 dan juga anak dara yeaa..kang jari tak lawa..dah saham jatuh!!.....ok jom tengok resipi, kot2 boleh buat untuk berbuka puasa nanti..

BAHAN TAUHU SUMBAT :-)
4 keping tauhu keras lumur dengan sedikit garam
3/4 cawan parutan sengkuang
3/4 cawan hirisan halus timun
3/4 cawan taugeh yang telah dicelur

BAHAN SAMBAL KACANG :-)
150 g kacang tanah, goreng hingga kuning keemasan, toskan
1 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
3 biji cili merah*
1/2 inci belacan*
5 biji cili padi (optional)*(*dikisar halus)
2 camca besar petis @ otak udang
1/4 cawan jus asam jawa
Sedikit air (jika perlu)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Tumbuk kacang tanah hingga hancur tapi jangan terlalu halus. Masukkan dalam 1 bekas, tuang bahan kisar halus, petis, jus asam jawa, air (jika perlu), gula secukup rasa dan sedikit garam. Kacau rata bahan2 tadi dan ketepikan.
  2. Goreng tauhu tadi hingga kuning keemasan dan sejukkan. Belah dua tauhu tadi (bentuk 3 segi), kemudian buat belahan di tengah2 bahagiannya. Sumbatkan dengan sengkuang, taugeh dan timun, kemas kan. Buat proses yang sama untuk baki tauhu tadi.
  3. Hidangkan bersama sambal kacang......Selamat berbuka puasa untuk semua....hehehe

No comments:

Post a Comment